Fibromiàlgia, Síndrome de Fatiga Crònica i SQM

Punt de vista dels familiars

Darrera actualizació diumenge 25 d'abril 2010

 

S'OBRE LA PORTA A LA PRUDENT ESPERANÇA I ES TANCA AL NEGACIONISME.


El món de la investigació es dinamitza a l’entorn de malalties com la fibromiàlgia, la síndrome de fatiga crònica...i esperem que ben aviat també per investigar les sensibilitats químiques múltiples. En un ràpid repás del panorama de les investigacions en curs o a punt d’engegar-se, ens trobem fora de les nostres fronters països com E.E.U.U o Canadà on es prenen molt seriosament la necessitat d’investigar sobre aquetes malalties emergents.
Investigar es la clauA Catalunya tenim en marxa al menys dues investigacions la que es duu a terme a l’Hospital de la Vall d’Hebrón i la que es duu a terme a Can Ruti. Recentment hem sabut de la investigació que es vol engegar a València. Aquest panorama, difereix i molt del que hi havia tan sols fa dos anys. Creiem que s’obra la porta a la prudent esperança i es tanca a la negació d’aquetes dolences – que hem de recordar a Catalunya pateixen centenars de milers de persones.

Els malalts i familiars, no podem entrar en la discussió científica, però si que podem expressar la nostra prudent esperança i el nostre desig de que els equips de científics que engeguen aquestes investigacions, puguin arribar a trobar camins de col•laboració, amb l’objectiu final de conèixer els desencadenants d’aquestes dolences...i, finalment -perquè no?- Vèncer-les.

10 SETMANES...és molt poc temps.


Quant falta per el dia 21 de maig de 2009?

El passat dia 21 de maig de 2008 va ésser un dia per a l'esperança per els malalts i familiars, quan vàren sentir que no estaven sols, quan es va sentir en seu parlamentària que no estem sols.

A dia d'avui, no ens han arribat notícies de que s'estiguin possant en marxa els mecanismes que haurien de donar com a resultat la possada en marxa dels continguts de la resolució 203/VIII.

No es fàcil saber què es pot fer en 10 setmanes. Estem intrigats. Intrigats perquè no ens arriben notícies d'aquesta possada en marxa.

En paraules de la diputada per el PSC la sra. Caterina Mieras, la tasca a fer és enorme. No sembla que en 10 setmanes es pugui dur a terme una tasca enorme, oi?

Cal que el govern vagi amb compte, car no solament es malbarataria d'una forma greu la confiança que els ciutadans han dipositat en els seus mandatàris, sinó que també podríem veure un greu incompliment d'un mandat parlamentàri.

Amdúes coses son molt greus.

Però com vàren dir les forçes que donen suport al govern, encara som dins el termini.
De moment vigilància, paciència i després, punyent exigència.

 

TOCA COMPLIR...


Si el Parlament de Catalunya defensa la implementació de la Resolució 203/VIII, i ara el Síndic de Greuges”insisteix” en que l’Administració ha de impulsar les actuacions necessàries per donar compliment a dita Resolució, doncs hem d’estar expectants per tal de comprovar com el 21 de maig 2009, aquesta resolució parlamentària cristal·litza en el compliment de tots els seus punts.

 

NO ESTEM SOLS!...


Torna a ésser clar que els malalts i els familiars no estem sols..Haurem d’estar vigilants, però creiem que no som els únics que vigilem en el que fa al compliment de la resolució parlamentaria. Ara l’informe del Síndic deixa clar que es necessari aquest compliment.Les persones que estem treballant per tal de que els malalts i els familiars siguin correctament atesos, estem copsant que molt lentament i de forma a voltes gairebé imperceptible, s’està produint un seguint de canvis, que podrien obrir un camí a l’esperança.


 A Catalunya, el passat 21 de maig de 2008, es va aprovar per unanimitat de tots els partits polítics una Resolució Parlamentària, la Resolució 203/VIII, que entre altres coses ha “oficialitzat” socialment (amb 140.000 signatures de suport) i entre els nostres dirigents polítics l’existència d’aquestes malalties. D’altra banda, des de diversos àmbits comença a produir-se el reciclatge dels professionals de la salut que treballen amb aquestes patologies.


Tant els nostres polítics com els professionals de la medicina saben ara que estem davant d’unes malalties amb una base orgànica que cal tractar, que no son “fingides” ni responen a estranys “processos de somatització”. Això, per si sol, ja és un gran avenç per al col·lectiu de malalts i familiars.

El passat dia 29 de gener de 2008, va tenir lloc al Parlament de Catalunya, en el decurs d’una Comissió de Salut, una sessió de control sobre el compliment de la Resolució 203. La Comissió promotora de la ILP i l’associació de familiars vam ser presents en aquesta sessió de control. La nostra sola presència és un altre avenç, atès que per fi se’ns té en compte, com a malalts i familiars.

En el decurs d’aquesta sessió de control, vam ser testimonis de com els partits de l’oposició feien seves totes les preguntes i qüestions que plantejaven els col·lectius de malalts i familiars, i com des dels partits que formen el govern es prenia la ferma voluntat de seguir vetllant, impulsant i controlant el compliment d’aquesta resolució.

Cap dels grups parlamentàris, varen dir que no podia estar implementada en la seva totalitat la Resolució 203, sinò que hi estant treballant des de ” l’impuls i el control”.
 En una intervenció a càrrec de la Diputada Caterina Mieras (PSC), se’ns va comunicar que el Govern esta treballant sobre els plans funcionals que han de permetre posar en marxa les unitats hospitalàries especialitzades i reconeixia que aquestes malalties necessitaven ser ateses per metges especialistes i que aquesta implementació era necessària, però que canviar mentalitats i aplicar tants canvis requeria un mica de temps. Tot això, en el seu conjunt, és un altre avenç.


 D’altra banda, en l’àmbit judicial, també recentment s’han produït el que podem considerar bones notícies. Jutges de tot l’estat comencen a tenir en compte que estem davant de malalties orgàniques i, en força casos, invalidants.


També en l’àmbit de la investigació a Espanya, es va avançant tímidament: Un estudi conjunt entre el Serveis de Reumatologia i de Pneumologia de l'Hospital del Mar i del grup de recerca en miogènesi, inflamació i funció muscular de l'IMIM ha constatat que les persones que pateixen fibromiàlgia (FM) presenten lesions a nivell muscular. Els investigadors han trobat una associació significativa entre l’afectació muscular dels pacients amb FM, mesurada per indicadors de l’estrès oxidatiu, i una baixa concentració d’una molècula inflamatòria anomenada TNF-alfa, que podria impedir la normal reparació dels músculs en els pacients amb FM. Així doncs, els baixos nivells de TNF-alfa trobats en l’estudi són la prova que demostra que, més enllà de teories sobre l’ansietat o l’estat d’ànim, la FM presenta una consistència orgànica pròpia i diferenciada.

Per altra banda, s’ha publicat a la revista Clinical Biochemistry un estudi realitzat per el grup del CABD com del Departament de Histologia de la Facultat de Medicina de Sevilla, on es descriu l’alteració de nivells de Coenzim Q 10 en las cèl·lules sanguíneas de pacients amb Fibromialgia, alts marcadors d’estrès oxidatiu i alts nivells de producció de ROS en les cèl·lules mononuclears dels pacients.

Donada la complexitat d’aquestes malalties ni tan sols quan es trobi un marcador biològic podrem pensar que ja està tot resolt. No, aquestes malalties necessitaran de més d’un marcador, ja que avui en dia ja es parlen de vuit subgrups de malalts, però el camí es comença a recórrer...i això és un altre avenç.

A la resta del món, la quantitat i qualitat dels estudis que s’estan fent, son ara molt importants. El proper mes de març a la ciutat de Reno, als EUA, se celebrarà el 9è Congres Internacional mèdic sobre Fibromiàlgia i Síndrome de Fatiga Crònica, on esperem que es presentin importantíssims estudis sobre virologia i immunologia; els últims avenços neuroendocrins; la recerca feta amb els Herpesvirus, específicament amb el HHV-6, HHV-7, EBC CVA, CMV; l’últim en recerca genètica; la disfunció metabòlica i mitocondrial i sobretot l’estudi sobre el perfil mitocondrial del Dr. Myhill http://www.ligasfc.org/index.php?name=News&file=article&sid=232, que podria permetre diagnosticar i a més determinar el grau d’afectació de la malaltia; estudis bioquímics per curar aquestes malalties, etc. Aquí parlaríem de molts avenços!

CONCLUSIONS:
Durant molts anys hem estat travessant un llarg i fosc túnel, on fins ara no es veia cap rastre de llum. Ara estem en condicions de poder dir que veiem una tènue i dèbil llum al final del camí que ens ajudarà a sortir d’aquesta foscor actual. Queda molta feina per fer, però amb l’empenta de tots plegats, la farem.


Comissió promotora de la ILP FM-SFC
Plataforma FAMILIARS FM-SFC

 

 

 

Resultat votació al Parlament de Catalunya

La Iniciativa Legislativa Popular, que complint tots els requisits legals, va aconseguir 140.000 firmes de ciutadans de Catalunya demanant un conjunt de millores per a l’atenció dels malalts, que va acabar materialitzant-se en la Resolució Parlamentària aprovada per unanimitat de tot els parlamentaris i grups polítics (i no per majoria absoluta com s’ha pogut llegir en algun mitjà).

Aquest vot unànime, no és més que un mandat de tots els diputats, de totes les opcions polítiques del Parlament cap al govern de la Generalitat qui en un termini d’un any a partir de l’entrada en vigor del text aprovat, ha d’haver desenvolupat els seus continguts. Aquest vot unànime, és també un compromís de tots els diputats per exercir el control parlamentari orientat al compliment dels termes de la resolució.

De totes les maneres, al proper mes de maig, a pocs mesos del començament de la propera campanya electoral de cara a les eleccions autonòmiques catalanes, finalitzarà el termini per dur a terme el compliment Resolució i els malalts i familiars en podrem avaluar els resultats.

Sobre la Pregabalina i l’Amplygen:

La Plataforma Familiars-FM-SFC, donem les gràcies a La Vanguardia per haver dedicat el 17 de desembre de 2008, una doble pàgina del seu diari a a la Fibromiàlgia i al Síndrome de Fatiga Crònica, tot i que voldriem fer unes puntualitzacions sobre alguns continguts de l’article "Noves investigacions obren una via per millorar la qualitat de vida dels malalts de fibromiàlgia", signat per la Sra. Maite Gutiérrez.


Hem de ser crítics amb la informació referent a determinats fàrmacs, que en el millor dels casos, han estat i són seriosament qüestionats per la comunitat científica, i com en el cas de l’Ampligen tot i que fa 14 anys que les farmacèutiques ho intenten, no ha estat aprovat per ser comercialitzat als EUA. Els medicaments mencionats a l’article en qüestió no son efectius  i poden provocar seriosos efectes secundaris (alguns d’ells força greus) a un bon nombre de malalts. No és possible donar a entendre que amb la prescripció generalitzada d’aquests fàrmacs es solucionen la gran majoria de casos. Estem parlant de fàrmacs que han de ser prescrits per especialistes i amb molta, moltíssima precaució i acurat seguiment, i que en cap cas suposen la solució a la malaltia.

Si bé és cert que es necessiten antivirals i immunomoduladors per al SFC, avui en dia passen per altres línees d’investigació no mencionades a l’article.

La comunidat científica está d’ acord en  que l’Ampligen ya es historia pasada.

 

Resultat votació al Parlament de Catalunya

En un altre ordre de coses, lamentem que l’article hagi obviat la titànica lluita que els malalts d’aquestes malalties han hagut de fer en front de l’administració, esdevenint una fita històrica. Ens referim a la Iniciativa Legislativa Popular, que complint tots els requisits legals, va aconseguir 140.000 firmes de ciutadans de Catalunya demanant un conjunt de millores per a l’atenció dels malalts, que va acabar materialitzant-se en la Resolució Parlamentària aprovada per unanimitat de tot els parlamentaris i grups polítics (i no per majoria absoluta com s’ha pogut llegir en algun mitjà).

Aquest vot unànime, no és més que un mandat de tots els diputats, de totes les opcions polítiques del Parlament cap al govern de la Generalitat qui en un termini d’un any a partir de l’entrada en vigor del text aprovat, ha d’haver desenvolupat els seus continguts. Aquest vot unànime, és també un compromís de tots els diputats per exercir el control parlamentari orientat al compliment dels termes de la resolució.

De totes les maneres, al proper mes de maig, a pocs mesos del començament de la propera campanya electoral de cara a les eleccions autonòmiques catalanes, finalitzarà el termini per dur a terme el compliment Resolució i els malalts i familiars en podrem avaluar els resultats.

Anexe sobre la Pregabalina i l’Amplygen:

 

 

Sobre la Pregabalina, i no "Prebagalina", que és un antiepilèptic molt potent. Com demostren nombrosos estudis, incloent el Santiago de Compostela.

http://recorta.com/9cb4b9

Podeu veure les alertes sobre Amplygen de la FDA (Food and Drug Administration), fa quasi un any, va llançar un avís sobre aquest fàrmac perquè s'estaven registrant un alt nombre de suïcidis entre les persones que ho prenen.

http://recorta.com/3113fa

Ampligen (poly I: poly C12U) és un antiviral-immunomodulador desenvolupat en els anys 60 que degut a la seva alta toxicitat no va ser utilitzat durant anys. La seva toxicitat i la seva ineficàcia, van fer que es descartés.

En els 90, es va començar a provar Ampligen per la Síndrome de Fatiga Crònica (SFC). Hi va haver afectacions d'alta toxicitat, entre els pacients que ho van provar. Menys un petit percentatge (alguns diuen 2% al 5% dels malalts del SFC) a qui els va beneficiar. Els metges amb experiència en aquest medicament, com el Dr Dan Peterson, afirmen que si bé el pacient pot tolerar la toxicitat, només els malalts de SFC que tenen un perfil víric molt específic poden beneficiar.

Segons la Dra Nancy Klima, immunològa i presidenta de l'Associació Internacional de l'SFC (IACFS), el problema és que "no sabem com determinar a quina pacients podria beneficiar", I el Dr Tietelbaum, expert internacional en l'SFC, afegeix que els riscos i problemes amb el Ampligen són massa comparats amb els possibles beneficis.

En el recent congrés sobre Virus i el SFC, a Maryland, al maig 2008, es va afirmar que el Ampligen "ha estat una decepció" i la investigació sobre antivirals i immunomoduladores per al SFC va per
altres camins.

http://recorta.com/f34b76

En una altra recent reunió, els 30 millors experts en el SFC, el Grup Sonoma, van apuntar en altres direccions i deixen el Ampligen de banda:
http://www.ligasfc.org/index.php?name=News&file=article&sid=221

Al Canadà l’Ampligen està aprovat per el seu ús en la SFC, però en situacions i condicions molt especifiques.

Aquests fàrmacs poden tenir greus efectes secundàris i solsament poden ser prescrits per especialistes:

http://migueljara.wordpress.com/?s=lyrica

 

PODEU VEURE AQUEST WEB:

Queda mucho por hacer

 

 

 

El Departament de Salut diu...

 

El propassat dimarts dia 9 de desembre es va fer una sessió "informativa" a la Sala d'actes del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Es tractava d'informar a les associacions de malalts i familiars del desplegament dela resolució 203/VIII per l'atenció mèdica las malalts de fibromiàlgia i de la síndrome de fatiga crònica.

Us faig a mans un article que molt amablement ens ha publicat l'equip de La Vanguàrdia Digital.

Com diem en aquest escrit, en les explicacions que es van donar a la Sala d'actes del Departament de Salut, falta concreció i compromís públic. Falta voluntat real de fer possible la participació democràtica dels representants dels malalts i familiars en el procés de seguiment i control, i continua faltant una acció divulgativa eficaç dels efectes que aquestes malalties tenen sobre el malalt i el seu entorn.

 

 

Ho poden explicar?

Hi ha accions, formes de fer, que necessàriament han d'ésser explicades. Hi ha ocassions en que les persones es senten maltratades per les administracions... i hi ha ocassions en que els fets denunciats exigèixen un canvi en els protocols d'actuació de les administracions. Aquest és un molt bon exemple d'una mena de tracte totalment innaceptable. El pare d'un noi de 23 anys afectat desde el 17, explica en una carta pública, la situació per la que ell i la seva família han hagut de passar.No solament no es pot repetir aquest tipus de situacions, sinó que cal introduïr canvis en els protocols d'actuació.

Carta publicada al diari "El País"

 

Inici pàgina

Omplint un Auditòri



L'Auditòri de la ONCE a Barcelona s'ha quedat petit, el dia 19 de novembre de 2008, el van fer petit més de 500 assistens a la presentació de la Plataforma de Familiars de Malalts de FM i SFC. Va ser un dia important en tota aquesta lluita per presenvar els drets del malalts.



Qualsevol persona que fós allà s'en va haver de donar compte de que la veu dels familiars es comença a aixecar. Això és important, perquè els familiars son actors de primera línia en aquesta cerca de la millora en l'atenció dels seus ésser estimats.
És molt important per el malalt sentir que no està sol...i a aquell auditòri no estava sol. Hi havien els seus familiars, representatnts dels grups parlamentàris catalans, regidors de l'ajuntament de Barcelona...

Ja no estàn sols!!!

 

El pressupost d'enguany

Parlament de CatalunyaEl propassat dia 31 d'octubre de 2008, el Honorable Conseller d'Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya, va lliurar al Parlament de Catalunya, el projecte de llei de pressupostos de la Generalitat corresponent a l'exercici 2009.
 
Cal dir que el compliment íntegre dels continguts de la Resolució 203/VIII del passat dia 21 de maig, está , com no podia ser d'una latre manera, contemplat en aquest projecte de llei.
I això está força bé. Però no acaba aqui la nostra feina. Cal seguir amb atenció la implementació de la dita Resolució, sobre tot en el que fa tant a mitjans humans, materials i sobre tot económics.
Al capdevall, si no hi ha aquesta necessària dotació de mitjans tant la Resolució, com el projecte de pressupost serán paper mullat...


Va ser notícia

El passat dia 2 d'octubre, va tenir lloc al Parlament de Catalunya l'aprovació de la resolució 301/VIII, en la qual entre altres coses, s'insta al Govern de la Generalitat de Catalunya a continuar l'implementació dels recursos sociosanitaris establerts pel Parlament, per a persones malaltes de fibromiàlgia i fatiga crònica.
De nou al Parlament es fa ressò de les necessitats d'atenció de les persones que pateixen aquestes malalties.

Només són unes poques paraules en el text de la resolució, però és molt important ressaltarque, de nou la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya, torna a ser instada a treballar en l'atenció d'aquests malalts, i no en qualsevol forma, sinó que sota els principis continguts en la Resolució del dia 21 de maig de 2008.

veure págs 13( lletra e) y 47 (lletra e)

Resolució 203/VIII del Parlament de Catalunya, per la millora de l'atenció mèdica dels malalts de fibromiàlgia i / o de síndrome de fatiga crònica.

 

El passat dia 21 de maig de 2008, el legislatiu català, va aprovar per unanimitat una resolució parlamentària que entre altres coses fa que tant la fibromiàlgia com la fatiga crònica, com malalties, siguin un poc més visibles.

 

Aquesta resolució va ser fruit del treball d'un grup de persones, que va tenir la visió de presentar una Iniciativa legislativa popular al Parlament de Catalunya.

 

Aquest grup de persones no estava sol. Una iniciativa legislativa popular a Catalunya, ha de reunir 50.000 firmes. Aquestes signatures que han de ser validades per fedataris públics, nomenats pel legislatiu a tal efecte, van ser validades i en una seqüència posterior, també ho van ser pel mateix parlament.La societat suport de forma àmplia aquesta Iniciativa legislativa popular: es van recollir 250.000 signatures, i es va obtenir el suport de moltes institucions de la societat civil; ajuntaments, universitats, col·legis professionals, etc ...

El suport de la societat civil

 

El parlament per unanimitat, instar al govern català a desenvolupar els continguts de la resolució en un termini màxim d'un any. Aquest vot unànime inclou al propi govern català, amb la qual cosa no haurien d'haver excessives dificultats, perquè es comencés a veure el desenvolupament de la Resolució 203/VIII.

Tots els que d'una forma o altra intervenim en el procés que va finalitzar amb aquesta unànime votació dels grups parlamentaris, promotors, malalts i familiars o amics dels malalts i ciutadans que van signar la iniciactiva legislativa, institucions de la societat civil i clar també els parlamentaris que van fer possible el resultat unámime d'aquesta votació, tots, ens hem de sentir orgullosos i hem de procurar per que es desenvolupi el contingut de la Resolució R203/VIII.

 


El malalt i el mon laboral

 

Aquest per a mi és un debat necessari.

Què fem amb les persones que estan diagnosticades encertadament, persones a les que la seva malaltia no els impedirien del tot tenir una relació laboral flexibilitzar, d'acord amb el seu estat de salut?.

 

M'explicaré.

Hi ha malalts als que la seva malaltia mai els permetrà treballar. Això ho hem de tenir molt clar. Però també hi ha malalts que podrien treballar, si s'estudiara la forma de flexibilitzar la seva prestació laboral, en el sentit que el que no podran garantir és una regularitat en la seva prestació laboral, però això no significa que no puguin tenir una relació laboral amb notes de flexibilitat horària.

 

La realitat que tenim avui dia, és que amb massa freqüència, des dels òrgans encarregats de valorar la capacitat o no de treballar de les persones malaltes, es tendeix a "comandaments a treballar," amb l'argument que "poden treballar" i que fins i tot el treballar els ajudarà a sentir mejor.Eso pot ser cert ... a mitges.

 

El que no es pot fer, és manar "a treballar" a algú que no està curat (ni té perspectives raonables de curar) en les mateixes condicions que algú totalment sano. Es de calaix que aquest malalt no està en les mateixes condicones.Entonces ¿Perquè no plantejar una flexiblización / adaptació del treball per a aquests malalts?

 

Inici pàgina